Διατροφικές Ιδιαιτερότητες

Κοιλιοκάκη
Η κοιλιοκάκη (celiacdisease) είναι μια συχνή νόσος που αφορά το 0.3-1% του Δυτικού πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από παθολογικό βλεννογόνο [τοίχωμα] στο λεπτό έντερο, ο οποίος βελτιώνεται με δίαιτα χωρίς γλουτένη και υποτροπιάζει με την επανεισαγωγή της γλουτένης στην διατροφή.
Η Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης (δίατιακοιλιοκάκης) είναι το σημείο κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και των επιπλοκών της κοιλιοκάκης.
Η δίαιτα κοιλιοκάκης είναι αυστηρή και πρέπει να εφαρμόζεται δια βίου, καθώς μόνο με την πλήρη εξάλειψη της γλουτένης από τον προσλαμβανόμενη τροφή εξασφαλίζεται η υποστροφή της νόσου. 

Διατροφή κατά τα διάρκεια των νηστειών της Εκκλησίας.

Η περίοδος της νηστείας είναι η καλύτερη ευκαιρία να δώσεις στον οργανισμό σου τη δυνατότητα να “αποτοξινωθεί” τόσο σωματικά όσο και πνευματικά ,κάνοντας τους πιο υγιεινούς και γευστικούς συνδυασμούς.
Επίσης σε αυτούς που επιθυμούν να γίνουν χορτοφάγοι, συντάσσεται πρόγραμμα διατροφής όπου γίνεται σταδιακή ένταξη στην χορτοφαγία, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές από μια απότομη αλλαγή διατροφής.
ΜΑΖΙ εφαρμόζουμε προσεκτικό σχεδιασμό διαιτολογίου, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες) και ιχνοστοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα) και παρέχουμε τις κατάλληλες πληροφορίες και συμβουλές για  την αποφυγή ελλείψεων σε σημαντικά  μάκρο- και μικροθρεπτικά συστατικά της δίαιτας.

Share: