Τα λαδερά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά του καλοκαιριού. Ανάλαφρο, με λίγες θερμίδες, χορταστικό, χωρίς να δημιουργεί την αίσθηση δύσκολης πέψης, ένα πιάτο με λαδερά είναι ιδανικό για τα θερινά μεσημέρια. Και εξαιρετικά εύκολο να το ετοιμάσετε. Εξάλλου, το καλοκαίρι δεν θέλετε να ταλαιπωρήστε με δύσκολες συνταγές που απαιτούν δυσεύρετα υλικά. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι κάθε λογής λαδερό απαιτεί το συνοδευτικό του για να ικανοποιήσεις τόσο το στομάχι όσο και τον ουρανίσκο σου. Ποιες είναι οι ιδανικότερες επιλογές;
Φέτα
Κλασική και αγαπημένη. Η υφάλμυρη γεύση της φέτας ταιριάζει ονειρικά με τα λαδερά, ειδικά αν στο πιάτο μας έχουμε φασολάκια , μελιτζάνες ή αρακά. Εκτός, όμως, από γεύση, ο συνδυασμός αυτός προσφέρει απόλαυση και στο μάτι, καθώς το λευκό χρώμα του κλασικού ελληνικού τυριού δημιουργεί την τέλεια αντίθεση με το πράσινο των λαδερών πιάτων. Πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο , μαγνήσιο και εξαιρετική πηγή πρωτείης.
Σαρδέλες
Ένα συνοδευτικό που μυρίζει ελληνικό καλοκαίρι. Μικρές σε μέγεθος, μεγάλες σε απόλαυση, οι σαρδέλες είναι ίσως το καλύτερο – και μεταξύ μας το πιο εύκολο να το σερβίρουμε – συνοδευτικό δίπλα από το λαδερό κυρίως μας. Ένας πολύ νόστιμος και ιδιαίτερος συνδυασμός δεν είναι άλλος από εκείνον που δημιουργούν οι σαρδέλες δίπλα στις αγκινάρες αλά πολίτα. Και εξαιρετικά πλούσιος σε θρεπτικά στοιχεία,(ω3-λιπαρά οξέα) μεταξύ των υπολοίπων.
Τόνος
Άλλη μία επιλογή με θαλασσινή αύρα που ταιριάζει μαεστρικά με τα λαδερά του μεσημεριού. Συσκευασμένος ή ακόμα και φρέσκος, ο τόνος – κομμένος σε μικρές μπουκιές – γαρνίρεται με ένα πανεύκολο dressing από ελαιόλαδο και λεμόνι και σερβίρεται είτε δίπλα από τη λαδερή επιλογή της ημέρας, είτε ακόμα και εντός του πιάτου που σερβίρεται.
Ελιές
Μπορεί χρωματικά να μην δημιουργεί την επιθυμητή αντίθεση, γαστρονομικά, όμως, ο συνδυασμός είναι χορταστικός και φυσικά απολαυστικός. Οι ελιές είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική τροφή της ελληνικής μεσογειακής κουζίνας. Και αυτό από μόνο του αρκεί για να χαρακτηριστούν ως ένα νόστιμο συνοδευτικό για τα λαδερά μας. Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα στο τετράγωνο. Τέλος, αποτελεί ιδανικό συνδυασμό σε περιόδους νηστείας.
Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με τυρί
Ρικότα, (ξινο)μυζήθρα, ανθότυρο, φέτα. Με ό,τι και αν επιλέξουμε να γεμίσουμε τις φλογερά κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης – στην περίπτωση που δεν προτιμήσουμε την συσκευασμένη τους εκδοχή – το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαύσουμε το συνδυασμό τους με τα φρέσκα φασολάκια ή ένα πιάτο χορταστικό αρακά.
Χούμους
Ακόμα μια θρεπτική και νηστίσιμη επιλογή είναι το χούμους. Το χούμους αποτελεί ένα απαραίτητο πιάτο στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής. Σε χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Συρία, ακόμα και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, οι άνθρωποι απολαμβάνουν αυτή την υγιεινή συνταγή. Αν και μπορείτε να βρείτε χούμους σε πολλά σούπερ μάρκετ, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να το φτιάχνουν στο σπίτι για να εξασφαλίζεται η φρεσκάδα και η ποιότητα των υλικών. Φρέσκος χυμός λεμονιού, μερικά τρυφερά ρεβίθια και μπαχαρικά ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο θα εγγυηθούν ένα πλουσιότατο χούμους που οπωσδήποτε θα ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις σας. Μιλάμε για τα ρεβίθια, μία από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεϊνών, που λειτουργούν ως βάση για πολλές συνταγές. Και τα λατρεύουμε!
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO