You are currently viewing Φανουρόπιτα

Φανουρόπιτα

Ένα γλυκό που φτιάχνεται προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, ο οποίος γιορτάζεται στην Ορθόδοξη εκκλησία στις 27 Αυγούστου. Εκτός από αυτό αποτελεί και μια θρεπτική και υγιεινή εκδοχή του κλασσικού κέικ , αφού φτιάχνεται με ελαιόλαδο , περιέχει ξηρούς καρπούς, σταφίδες , χυμό πορτοκάλι και μπόλικα μπαχαρικά. Μπορείτε εάν θέλετε να αφαιρέσετε ζάχαρη, καθώς και να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ή φάριν απ ολικής άλεσης.

Τα μυστικά για τη φανουρόπιτα

– Η παραδοσιακή συνταγή λέει 7 ή 9 υλικά ενώ κάποιοι μπορεί να βάλουν και 11. Τι συμβολίζουν οι αριθμοί; Τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων.

– Τη φτιάχνουμε στις 26 Αυγούστου (Παραμονή του Αγίου Φανουρίου) και αν θέλουμε την πηγαίνουμε στην εκκλησία ώστε να «διαβαστεί» όπως οι άρτοι και να τη μοιράσουμε σε άλλους πιστούς, αλλά και να δοκιμάσουμε τις δικές τους.

– Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο-ηλιέλαιο;
Οι παλιές νοικοκυρές έφτιαχναν την φανουρόπιτα με ελαιόλαδο που είναι πιο μεστό και πηκτό σε σχέση με το σπορέλαιο και το ηλιέλαιο. Ωστόσο, επειδή το ελαιόλαδο ενδέχεται να τη σκληρύνει και να μην έχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα στην υφή, η καλύτερη λύση είναι να τα αναμείξετε: 50% ελαιόλαδο, 50% σπορέλαιο.

– Το μυστικό κρύβεται στο ανακάτεμα
Δεν θέλει ούτε πολύ λίγο ούτε πάρα πολύ. Μια χρυσή τομή στο ανακάτεμα. Το βασικό είναι να ανακατευτεί σωστά το αλεύρι με τη ζάχαρη, ώστε και να μην τρίβεται μετά το ψήσιμο.

– Το αλεύρι μπαίνει στο τέλος, όπως και σε όλα τα γλυκά, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι για να έχουμε σωστό αποτέλεσμα μετά το ψήσιμο, θα πρέπει το μείγμα μας να είναι αρκετά ρευστό.

– Οι ξηροί καρποί
Είθισται στη φανουρόπιτα να προσθέτουμε ξηρούς καρπούς, καρύδια και σταφίδες, ανάλογα με τη συνταγή που θα ακολουθήσουμε αλλά και τις γευστικές μας προτιμήσεις. Οι ξηροί καρποί μπαίνουν στο τέλος μετά το αλεύρι. Για να ενσωματωθούν ομοιόμορφα στο μείγμα μας, τους βάζουμε σε ένα μπολ, τους βρέχουμε με κάποιο από τα υγρά που χρησιμοποιήσαμε στη συνταγή (πχ πορτοκαλάδα ή νερό) και τις πασπαλίζουμε με αλεύρι, ώστε να κάνουν μια ελαφρά κρούστα.
Πολύ μεστή γεύση -χωρίς να ακούγονται- δίνουν τα καρύδια αν τα αλέσετε εντελώς στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Και σώμα δίνει στο γλυκό και δεν… ενοχλεί και τα παιδιά που διαμαρτύρονται ενίοτε με την παρουσία ξηρών καρπών στα γλυκά.

– Το ψήσιμο
Η φανουρόπιτα θέλει πολύ ψήσιμο, πάνω από 1 ώρα (1 ώρα και 10’ περίπου). Για να καταλάβετε αν είναι έτοιμη, τσεκάρετε με μια οδοντογλυφίδα.

Και μια συνταγή με 9 υλικά

Υλικά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή μισό σπορέλαιο-μισό ελαιόλαδο)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 βανίλια
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. καρύδια τριμμένα
Προαιρετικά: ζάχαρη για το πασπάλισμα

Διαδικασία
Ανακατεύουμε στο μίξερ πολύ καλά πρώτα μόνο του το λάδι για κανένα πεντάλεπτο και στη συνέχεια ρίχνουμε και τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά για κανένα 10λεπτο.

Ρίχνουμε σιγά σιγά τα μπαχαρικά και στο τέλος το τριμμένο καρύδι, ανακατεύοντας καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τη βανίλια και ξεκινάμε να ρίχνουμε στο μείγμα αλεύρι σιγά σιγά.

Όταν το μείγμα μας είναι έτοιμο για να μπει στο ταψί πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι αρκετά ρευστό σε υφή. Το βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 10 λεπτά. Τη βγάζουμε από τον φούρνο, περιμένουμε να κρυώσει και στη συνέχεια την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Αν θέλουμε στο τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, προτού τη σερβίρουμε.

Πηγή : https://www.olivemagazine.gr/chrisima/symvoules/__trashed-10/

Share: