You are currently viewing Μπάρες δημητριακών: Βάση για ένα Πλήρες Γεύμα

Μπάρες δημητριακών: Βάση για ένα Πλήρες Γεύμα

Χωρίς αμφιβολία, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι πολλές ώρες εκτός σπιτιού λόγω δουλειάς ή άλλων δραστηριοτήτων μας ωθούν στο να αναζητούμε εύχρηστες, χορταστικές, γευστικές και θρεπτικές προτάσεις στα γεύματά μας! 

Οι μπάρες δημητριακών συγκεντρώνουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και αποτελούν μια ιδανική λύση για να προσφέρεις στον οργανισμό σου θρεπτικά συστατικά και ενέργεια που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις την ημέρα σου!  

Προβολή

Τι περιέχουν οι μπάρες δημητριακών;

Οι μπάρες δημητριακών παρασκευάζονται, κυρίως, από νιφάδες δημητριακών (κυρίως σιτάρι, ρύζι ή/και βρόμη), ενώ μπορεί να περιέχουν ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Επιπλέον, για την παρασκευή τους χρειάζεται και κάποια κολλώδης ουσία, όπως  σιρόπι, μέλι ή/και βούτυρο καρπών. Τέλος, κάποιες μπορεί να έχουν επικάλυψη σοκολάτας, καραμέλας κ.ά. Σχεδόν όλες οι παραπάνω πρώτες ύλες είναι πηγές υδατανθράκων και κατ’ επέκταση ενέργειας για τον οργανισμό σου! 

Κριτήρια επιλογής μπάρας δημητριακών

Η επιλογή μιας μπάρας δημητριακών, η οποία κατά βάση περιέχει υδατάνθρακες, καθώς και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, σε συνδυασμό με τις βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλα ιχνοστοιχεία, είναι αναγκαίο να βασίζεται στα εξής κριτήρια:

  • Επιλέγουμε μια μπάρα δημητριακών, η οποία δεν αναγράφει στην ετικέτα της περισσότερο από 100% των RDA σε βιταμίνες και μέταλλα.
  • Επιλέγουμε μια μπάρα, που περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, τουλάχιστον 3 γραμμάρια/100γρ.
  • Αποφεύγουμε μπάρες δημητριακών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων (όχι περισσότερο από 18 γρ./μπάρα) και κατά συνέπεια είναι πλούσιες σε θερμίδες. Αξίζει να αναφέρει κανείς ότι σάκχαρα είναι και το σιρόπι γλυκόζης και το ιμβερτοσάκχαρο, τα οποία αναφέρονται συχνά στα συστατικά μιας μπάρας δημητριακών αλλά συνυπολογίζονται και στις διατροφικές πληροφορίες στο σύνολο των σακχάρων. Στο εμπόριο, υπάρχουν μπάρες οι οποίες διαφέρουν αρκετά στη θερμιδική τους πυκνότητα. Για αυτό είναι καλό για θέματα διαχείρισης βάρους, να προσέχουμε τις ετικέτες τροφίμων.
  • Ένα άλλο σημείο στο οποίο οφείλει ο καταναλωτής να εντείνει την προσοχή του, είναι η περιεκτικότητα μιας μπάρας σε trans ή υδρογονωμένα λιπαρά οξέα. Επιλέγουμε μπάρες που δεν περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά οξέα. Τα παραπάνω είδη λιπαρών οξέων σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.
  • Επίσης, προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην περιεκτικότητα μιας μπάρας δημητριακών σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Είναι προτιμότερο μια μπάρα δημητριακών να περιέχει λιγότερο από 3 γρ. κορεσμένων λιπαρών οξέων. Και σ’ αυτήν την περίπτωση, ο λόγος είναι ότι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα βλάπτουν σοβαρά την υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Μπάρες δημητριακών: βάση για ένα πλήρες γεύμα

Συνήθως, οι μπάρες δημητριακών θεωρούνται ένα τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και στο δρόμο σε περίπτωση βιασύνης ή ως ενδιάμεσο σνακ. Ωστόσο, αν τη συνδυάσεις κατάλληλα με άλλα τρόφιμα μπορείς να συνθέσεις εύκολα και γρήγορα ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό γεύμα ή ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό. Ένα γεύμα θεωρείται πλήρες και ισορροπημένο αν περιέχει τουλάχιστον μια πηγή υδατανθράκων, μια πηγή πρωτεϊνών, καλά λιπαρά και ένα φρέσκο τρόφιμο (φρούτο ή λαχανικό). 

Παρακάτω μπορείς να δεις κάποιες προτάσεις γευμάτων που συνδυάζουν τα παραπάνω:

  • 1 ποτήρι γάλα (ζωικής προέλευσης ή φυτικό υποκατάστατο), 1 μπάρα δημητριακών και 1 φρούτο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι, τριμμένη μπάρα δημητριακών και βούτυρο 100% ξηρών καρπών
  • 1 αυγό βραστό, 1 μπάρα δημητριακών και 1 φρούτο

Να θυμάσαι πως αν δεν προλαβαίνεις να καταναλώσεις το πρωινό σου στο σπίτι, οι μπάρες δημητριακών μπορούν να μεταφερθούν εύκολα και πιάνουν όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο. 

Άλλωστε, χωράνε παντού: στην τσάντα σου, στο lunch bag, ακόμα και στην τσέπη σου. Επιπλέον, οι μπάρες δημητριακών δεν έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης. Αν τις καταναλώνεις περιστασιακά, μπορείς να αφήσεις ένα κουτί στο συρτάρι του γραφείου σου ή στο ντουλάπι σου, για να μπορείς να τις καταναλώσεις όποτε θελήσεις! 

Τι να κρατήσεις

Οι μπάρες δημητριακών αποτελούν μία θρεπτική και νόστιμη επιλογή, που μπορεί να ενταχθεί σε διαφορετικά γεύματα της ημέρας. Διάβασε προσεκτικά την ετικέτα τροφίμων στη συσκευασία και κάνε την κατάλληλη επιλογή για εσένα!

Πηγη : https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/17380-bares-dimitriakon-vasi-gia-ena-plires-geyma

Share: