You are currently viewing Η διατροφή ως ασπίδα προστασίας από την άνοια!

Η διατροφή ως ασπίδα προστασίας από την άνοια!

Δυναμικά έχει κάνει την εμφάνιση της στο χώρο των ασθενειών της τρίτης ηλικίας η νόσος του μυαλού, η άνοια.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες , ανάμεσα τους και η διατροφή, σε συνδυασμό με τη γενετική προδιάθεση, πιθανόν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ραγδαία αύξηση της εμφάνισης της νόσου.

Οι συνηθέστερες μορφές της νόσου είναι η νόσος Alzheimer και η Αγγειακή άνοια.

Tι είναι όμως η άνοια;

Με τον όρο άνοια χαρακτηρίζεται μία κατάσταση κατά την οποία αναπτύσσονται συμπτώματα εξασθένησης νοητικών λειτουργιών. 

Κάνει εμφάνιση με διάφορα συμπτώματα με κοινό χαρακτηριστικό όλων την προσβολή των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις νοητικές λειτουργίες όπως διαταραχή μνήμης , διαταραχή λόγου , διαταραχή αντίληψης του χώρου , απραξία , δυσκολία στο προγραμματισμό και εκτέλεση σύνθετων δραστηριοτήτων κ.α.

Η επιστημονική κοινότητα στην προσπάθεια της να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου, μελέτησε τρόφιμα τα οποία λόγω της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, φαίνεται να έχουν αρνητική συσχέτιση με την εμφάνιση της.

Λαχανικά και φρούτα

Τα λαχανικά και τα φρούτα φαίνεται να έχουν ισχυρή επίδραση στην μείωση εμφάνισης της άνοιας.

Ο λόγος είναι η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, καροτενοειδή,  βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες.

Προτιμήστε 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά με ποικιλία στη κάθε κατηγορία.

Οι ντομάτες, τα καρότα, τα παντζάρια, τα κολοκυθάκια όπως και τα κραμβοειδή λαχανικά  μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε καροτενοειδή και βιταμίνη C.

Φρούτα όπως μούρα και κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνη, η οποία προστατεύει τον εγκέφαλο από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C.

Όσοι νοσούν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ συχνά εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος (βιταμίνη Β9) στο αίμα τους, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό είναι αποτέλεσμα της νόσου ή αν απλά υποσιτίζονται λόγω αυτής.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση επαρκής ποσότητας φυλλικού οξέος είτε με τη διατροφή ή από συμπληρώματα θα μπορούσε να είναι επωφελής για τη γήρανση του εγκεφάλου και βοηθούν στην προστασία ενάντια σε Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Έρευνες έχουν γίνει για να εξετάσουν αν η βιταμίνη Β9 επηρεάζει την εμφάνιση της άνοιας. Πολλές από αυτές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως κρατώντας τα επίπεδα της B9 ψηλά μειώνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση της νόσου Alzheimer ή της άνοιας.

Ίσως, η χορήγηση φυλλικού οξέος συνδέεται με σημαντική μείωση του κινδύνου ανάπτυξης της νόσου, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν τις συνιστώμενες ποσότητες φυλλικού από τη διατροφή τους.

Το φυλλικό οξύ περιέχεται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Πλουσιότερες πηγές της είναι το συκώτι, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, φύτρο σιταριού και μαγιά. Άλλες πηγές είναι ο κρόκος αυγού, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο χυμός πορτοκαλιού και το ψωμί ολικής αλέσεως.

Μπορεί αρκετές μελέτες να έδειξαν θετικά αποτελέσματα του φυλλικού στην άνοια και το Alzheimer, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζονται περαιτέρω κλινικές δοκιμές πάνω στο ζήτημα και πρέπει κανείς να συμβουλεύεται ένα γιατρό πριν αρχίσει μόνος του να παίρνει βιταμίνες.

Δημητριακά

Τα δημητριακά, ιδιαίτερα της ολικής αλέσεως,  είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Το επίπεδο των βιταμινών αυτών είναι συχνά χαμηλό στους ηλικιωμένους  και έχει συνδεθεί με έκπτωση στη νευρική λειτουργία και επομένως και στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα τρόφιμα αυτά πρέπει να βρίσκονται σε καθημερινή βάση στο  πιάτο μας. Τέτοια τρόφιμα είναι η βρώμη, η κινόα, η γλυκοπατάτα, το καστανό ρύζι, τα μακαρόνια ολικής, τα κρίθινα παξιμάδια κτλ.

Όσπρια

Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Η κατανάλωση τους 1 έως 2 φορές την εβδομάδα θα βοηθούσε στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Ψάρια-Ξηροί καρποί-Ελαιόλαδο

Η κατανάλωση ψαριών, ωμών ξηρών καρπών και ελαιολάδου, που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω3 – Ω6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε,  αυξάνει τη ρευστότητα των κυτταρικών μεμβρανών και κατ’ επέκταση αναστέλλουν το γήρας των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η διατροφική σύσταση περιλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση ωμού ελαιόλαδου και ξηρών καρπών, καθώς και τουλάχιστον 1-2 φορές τη βδομάδα φρέσκου ψαριού.

Συμπερασματικά

Αντιλαμβανόμαστε ότι η διατροφή μπορεί να συντελέσει σημαντικό παράγοντα στην πρόληψη και καθυστέρηση της νόσου.

Παράλληλα όμως βοηθάει επικουρικά με τη φαρμακευτική αγωγή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Share: