Η κολοκύθα σηματοδοτεί την έλευση του φθινοπώρου και από διατροφικής πλευράς αποτελεί μια υπερτροφή (superfood) με μεγάλη θρεπτική αξία. Έχει πεντανόστιμη, γλυκιά σάρκα και έντονο πορτοκαλί – κίτρινο χρώμα, το οποίο οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε καροτενοειδή. .
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά , σε Βιταμίνες , σε Μέταλλα ,σε Φυτικές Ίνες και Χαμηλή σε θερμίδες .
Κολοκυθόσπορος
Όχι μόνο η σάρκα αλλά και ο σπόρος της κολοκύθας (κολοκυθόσπορος) είναι πολύ θρεπτικός. Ο κολοκυθόσπορος περιέχει ωφέλιμα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ω-3 και ω-6 καλά λιπαρά, πρωτεΐνη και μέταλλα όπως ψευδάργυρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο, σίδηρο και μικρότερες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ καθώς και βιταμίνη Α.
Η παρακάτω συνταγή αποτελεί έναν απο τους τρόπους που μπορούμε να απολαύσουμε αυτό τον τόσο θρεπτικό λαχανικό.
Υλικά:
1/2 κιλό κολοκύθα κομμένη σε κύβους
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 πράσο κομμένο σε φέτες
1 πατάτα
1 γλυκοπατάτα
1 καρότο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι
800 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Σοτάρουμε καλά τα λαχανικά το σκόρδο και το θυμάρι .
2. Προσθέτουμε την κολοκύθα κομμένη σε κύβους και σοτάρουμε για λίγη ώρα.
3. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
4. Προσθέτουμε νερό ή ζωμό λαχανικών μέχρι να καλύψει τελείως την κολοκύθα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει τελείως για περίπου 20-25 λεπτά.
5. Αποσύρουμε από την φωτιά. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός, ελέγχουμε αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε με γιαούρτι, ανθότυρο, κατίκι ή cottage cheese.