Τα σταφύλια είναι από τα πιο ωφέλιμα για την υγεία φρούτα, με αντιγηραντική και προστατευτική για την καρδιά δράση. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και σημαντική ποικιλία βιταμινών και μετάλλων. Ιδιαίτερα οι σπόροι του σταφυλιού είναι εξαιρετικά πολύτιμοι καθώς περιέχουν σημαντικά λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, τα οποία προστατεύουν το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νευρικά κύτταρα από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών.
Υπάρχουν λευκά, κόκκινα και μαύρα (σκούρα κόκκινα) σταφύλια.
Όλα είναι ευεργετικά για την υγεία, αλλά τα πιο σκούρα είναι τα πιο πολύτιμα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ρεσβερατρόλη. H ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στη φλούδα των σκουρόχρωμων σταφυλιών ανήκει στην οικογένεια των φυτοαλεξινών και αποτελεί ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους. Στα σταφύλια, αυτά που είναι βαθιά πορφυρού ή μαύρου χρώματος, περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση ρεσβερατρόλης και ως εκ τούτου, αποτελούν κορυφαίες επιλογές για την υγεία.
Από τα πιο γνωστά προϊόντα του σταφυλιού είναι ο μούστος, το κρασί, το ξύδι ,οι σταφίδες και το πετιμέζι, το βασικό γλυκαντικό αλλά και αναντικατάστατο φάρμακο κάθε ελληνικού σπιτιού. Ανάθρεψε γενιές και γενιές παιδιών, αφού μαζί με μια φέτα ψωμί συνιστούσε το μοναδικό επιδόρπιο που μπορούσαν οι φτωχές οικογένειες να τους προσφέρουν.
Το πετιμέζι , λοιπόν, είναι το σιρόπι που προκύπτει από το βράσιμο του μούστου, δηλαδή του χυμού των σταφυλιών, και είναι άρτυμα με σπάνια νοστιμιά και καραμελωμένη, ελαφρώς καβουρδισμένη γεύση. Σκούρο και παχύρρευστο, αφήνει μοναδική γλυκιά αίσθηση στον ουρανίσκο καθώς χαϊδεύει απαλά τη γλώσσα, ενώ αρωματίζει το φαγητό χαρίζοντάς του μοναδική γλυκόξινη γεύση.
Το τίμημα του υψηλού θερμιδικού φορτίου δείχνει μηδαμινό μπροστά στην περιεκτικότητα του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο και χαλκό. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β , της προσδίδουν τον τίτλο «βιταμίνης της ευτυχίας», αφού έχει αποδειχθεί πως αυτές οι βιταμίνες μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, την οξυδέρκεια, τη διάθεση μας, αλλά και τα επίπεδα της ψυχολογικής ευτυχίας που μπορεί να νιώθουμε.
Συγκεντρώνει τα περισσότερα θεραπευτικά συστατικά του σταφυλιού, καθώς 1 μέρος πετιμέζι προέρχεται από 5 μέρη χυμού σταφυλιού ή 6 μέρη νωπής ρώγας σταφυλιού. Όπως και το μέλι θεωρείται ότι έχει ιδιότητες αντιβιοτικές και θεραπευτικές, το πετιμέζι είναι ένα 100% φυσικό προϊόν που φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και ζάχαρης και διατηρείται πολύ- πολύ καιρό εκτός ψυγείου.
Παρακάτω προτείνονται μερικοί συνδυασμοί γευμάτων που αναδεικνύουν τη ξεχωριστή σημασία του συγκεκριμένου προϊόντος .
Η παρασκευή των γευμάτων αυτών είναι πολύ εύκολη και προσιτή για όλους.
στο Πρωινό γεύμα
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο πρωινό σας φτιάχνοντας νόστιμα αλλά και θρεπτικά πρωινά όπως :
- Γιαούρτι 2% + τριμμένους ξηρούς καρπούς+ πετιμέζι + κανέλα
- Κρέπα με βρώμη και ασπράδια αυγού + πετιμέζι + κανέλα
- Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και πετιμέζι
- Ψωμί πολύσπορο ή ολικής με τυρί (ιδανικά ανθότυρο, γραβιέρα)+ καρύδια + πετιμέζι
- Smoothie με μούρα , γιαούρτι και πετιμέζι
(200 γρ. γιαούρτι κατσικίσιο , 100 γρ. γκότζι μπέρι , 100 γρ. μύρτιλα , 100 γρ. βατόμουρα , 2 γρ. ιπποφαές , 100 γρ. cranberries , 10 γρ. πετιμέζι ).
στο Μεσημεριανό & Βραδινό γεύμα
1.Μπορείτε να το βάλετε το σε μαρινάδες γλυκόξινες, για αρνάκι, χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι, αντικαθιστώντας τη σάλτσα σόγιας . Χρησιμοποιήστε το για να γλασάρετε χοιρινό ή κοτόπουλο, ψητό στο φούρνο (από μπριζόλες μέχρι μπουτάκια κοτόπουλο ή ολόκληρο πουλερικό)
2.Προσθέστε το σε ντρέσινγκ για τις φθινοπωρινές πράσινες σαλάτες σας, μαζί με λίγο κόκκινο ξίδι και λάδι.
Κάποιες επιλογές είναι :
-Πράσινη σαλάτα με καρύδια, ρόδι και σάλτσα πετιμεζιού
–Πράσινη σαλάτα με ανθότυρο , με σάλτσα πετιμεζιού και σουσάμι ολικής άλεσης
– Σαλάτα δημητριακών ( με κινόα , φαγόπυρο, αμάραντο) , αβοκάντο , ψιλοκομμένα λαχανικά και σάλτσα πετιμεζιού
Για τη σάλτσα : ελαιόλαδο ξύδι , πετιμέζι, αλάτι, πιπέρι
Φτιάχνοντας νόστιμα και υγιεινά Σνακ για εσάς και τα παιδιά σας, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με πετιμέζι όπως :
1. Μουστοκούλουρα και Μουσταλευρί
2. Κεικ με βρώμη και πετιμέζι
(http://laxtaristessyntages.blogspot.com/2014/11/cake-me-vromi-kai-petimezi.html )
3.Μπάρες δημητριακών με superfoods
(https://evasfitnessfood.wordpress.com )
4. Μίνι κουλουράκια βρώμης με πετιμέζι και κανέλα
(https://misshealthyliving.gr )
5.Αυγόφετες στο φούρνο με ταχίνι και πετιμέζι
(https://zoeyannakaki.gr
Βλέπουμε λοιπόν για ακόμη μια φορά πως η φύση κάθε εποχή μας δίνει απλόχερα τους καρπούς της. Ας δεχτούμε τα δώρα της και ας τα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να βελτιώσουμε την υγεία μας που τόσο πολύ παραμελούμε τα τελευταία χρόνια.