Ένα μόνο πορτοκάλι έχει περισσότερα από 170 διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά και αποτελεί εξαιρετική πηγή αμινοξέων, βήτα-καροτένιου, πηκτίνης, καλίου, σιδήρου, φωσφόρου και νατρίου. Τα περισσότερα από 60 φλαβονοειδή που περιέχονται στα πορτοκάλια σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών (κυρίως βιταμίνης C) καθιστούν το πορτοκάλι ως ένα από τα καλύτερα φρούτα για την προστασία και την περιφρούρηση του οργανισμού μας και την αναχαίτιση ξένων εισβολέων, όπως είναι τα λοιμωξιογόνα βακτήρια και οι ιοί. Τέρψη και θρέψη σε μία συνταγή!
Υλικά:
1 ολόκληρο μεγάλο πορτοκάλι, καλά πλυμένο και ψιλοκομμένο
3 μεγάλα αυγά ελεύθερης βοσκής
1/2 φλιτζάνι χουρμάδες, κομμένους και τεμαχισμένους
2 φλιτζάνια αμύγδαλο σκόνη
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλο φιλέ (και λίγο επιπλέον για κορυφή)
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 βανίλια
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στον αέρα στους 180ºC.
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων συνδυάστε το ψιλοκομμένο ολόκληρο πορτοκάλι, ρα αυγά και τους χουρμάδες και αναμείξτε με μεγάλη ταχύτητα μέχρι να γίνει ένας πουρές.
Προσθέστε την σκόνη και το φιλέ αμυγάλου, το baking powder, την κανέλα και την βανίλια και ανακατέψτε ελαφρά.
Ρίξτε το μείγμα σε μικρή φόρμα κέικ.
Πασπαλίστε με τα επιπλέον αμυγδάλα φιλέ στην κορυφή.
Καλύψτε ελαφρά με χαρτί ψησίματος για να μην καούν τα αμύγδαλα.
Αφαιρέστε μετά από 1/2 χρόνο ψησίματος (~20 λεπτά).
Ψήνετε συνολικά για 40 – 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς χρυσό χρώμα στην κορυφή.
Πηγή : https://faepaidimou.gr/sintages-gia-paidia/epidorpia/keik-portokali/