Η θερμοκρασία ανεβαίνει και όλο και πι συχνά επιδιώκουμε να νιώθουμε πιο ανάλαφροι καθώς και πιο ενυδατωμένοι. Σίγουρα το δροσερό νερό οφείλει να κάνει σωστά τη δουλειά του, όμως υπάρχουν λύσεις και για τα γεύματα μας, είτε τα μεσημεριανά είτε τα βραδινά. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για γρήγορες , νόστιμες , θρεπτικές αλλά κυρίως δροσερές σαλάτες.
Ρεβιθοσαλάτα με ψητά κολοκυθάκια
Υλικά
- 400 γρ. ρεβίθια
- 200 γρ. µικρά κολοκύθια
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
- χυµό από 1 λεµόνι
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- ½ µατσάκι µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
- ½ µατσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκοµµένο
- ανθό αλατιού
- µαύρο πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Βήμα 1
Μουλιάζουµε τα ρεβίθια αποβραδίς σε αρκετό νερό. Την επόμενη τα στραγγίζουµε και τα ρίχνουµε σε µια κατσαρόλα µαζί µε κρύο νερό (ή ζωµό λαχανικών). Μόλις πάρουν µια βράση χαµηλώνουµε τη φωτιά, κλείνουµε µε καπάκι και σιγοβράζουµε µέχρι να µαλακώσουν καλά, για 1½ µε 2 ώρες περίπου. Τα στραγγίζουµε καλά.
Βήμα 2
Κόβουµε τα κολοκυθάκια σε πλάγιες ροδέλες των 2 εκ. Ζεσταίνουµε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουµε τα κολοκυθάκια και τα τηγανίζουµε µέχρι να πάρουν χρώµα και από τις δύο µεριές, για 3΄-5΄.
Βήμα 3
Τα µεταφέρουµε σε ένα πιάτο στρωµένο µε χαρτί κουζίνας και τα αφήνουµε να στραγγίξουν και να κρυώσουν.
Βήμα 4
Σε ένα µεγάλο µπολ ανακατεύουµε τα ρεβίθια µε τα κολοκυθάκια και όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουµε, ανακατεύουµε καλά και σερβίρουµε.
Βίδες με χωριάτικη σαλάτα
Υλικά
- 1 συσκευασία βίδες ολικής άλεσης
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο κομμένο στη μέση
- 400γρ. ντοματίνια, πλυμένα, σκουπισμένα, κομμένα στη μέση
- 3-4 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό, κατά προτίμηση λευκό
- 300γρ. φέτα της αρεσκείας σας, σε μικρούς κύβους
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε λεπτές ροδέλες
- ½ φλιτζάνι ντομάτες λιαστές σε λάδι, στραγγισμένες, ψιλοκομμένες
- 3 κουτ. σούπας κάππαρη ξεπλυμένη, στραγγισμένη καλά
- ½ φλιτζάνι ελιές θρούμπες
- 1 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Βήμα 1
Βράζετε τις βίδες αλ ντέντε σε άφθονο αλατισμένο νερό, τις στραγγίζετε και τις αφήνετε κατά μέρος.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το σκόρδο για μισό λεπτό, μέχρι απλώς να σκορπίσει το άρωμά του στο λάδι. Το πετάτε και ρίχνετε στο τηγάνι τα ντοματίνια, αλάτι και πιπέρι. Τα σοτάρετε για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να ζαρώνει η φλούδα τους. Σβήνετε με το βαλσαμικό ξίδι, ανακατεύετε απαλά και αποσύρετε από τη φωτιά.
Βήμα 3
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ρίχνετε τις βίδες και τα σοταρισμένα ντοματίνια, μαζί με τη σάλτσα του τηγανιού.
Βήμα 4
Προσθέτετε τη φέτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις λιαστές ντομάτες, την κάππαρη, τις ελιές, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσει καλά και να αναμιχθούν τα αρώματα.
Κοτοσαλάτα με κινόα, αβοκάντο, ντοματίνια
Υλικά
- 250γρ. κινόα
- 300γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου σε λωρίδες
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 1 μεγάλο αβοκάντο ώριμο κομμένο σε κύβους
- 1 φλιτζανάκι του καφέ άνηθο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 γαλλική σαλάτα
- 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- πάπρικα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- αλάτι
Βήμα 1
Αλατοπιπερώνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το πασπαλίζετε με πάπρικα. Το βάζετε στη φωτιά να κάψει και προσθέτετε μέσα τις λωρίδες του κοτόπουλου. Πασπαλίζετε από πάνω με αλατοπίπερο και επιπλέον πάπρικα, ραντίζετε με το ελαιόλαδο και ψήνετε και από τις δύο πλευρές.
Βήμα 2
Στο μεταξύ βράζετε την κινόα σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 10 λεπτά. Τη σουρώνετε, τη βάζετε σε σαλατιέρα και την αφήνετε να κρυώσει. Ρίχνετε στη σαλατιέρα με την κινόα, τα ντοματίνια, το αβοκάντο, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Χτυπάτε στο multi όλα τα υλικά του dressing και περιχύνετε με τη μισή ποσότητα τη σαλάτα. Ανακατεύετε καλά.
Βήμα 3
Σε ένα πιάτο στρώνετε ομοιόμορφα τα φύλλα της σαλάτας, τοποθετείτε από πάνω το μείγμα με την κινόα και τελειώνετε με τα κομματάκια του κοτόπουλου. Περιχύνετε με το υπόλοιπο dressing και σερβίρετε.
Μπριάμ σε κρύα σαλάτα με φέτα και δυόσμο
Υλικά
- 500γρ. κολοκυθάκια
- 500γρ. πατάτες
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
- 1 πιπεριά πράσινη
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό
- 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 200γρ. φέτα
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
Βήμα 1
Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε σε κυβάκια διαμέτρου 3 εκ. τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, τις ντομάτες, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και τα κρεμμύδια. Ψιλοκόβετε το μαϊντανό και το σκόρδο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνετε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, τον χυμό ντομάτας και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα.
Βήμα 3
Καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 50-60 λεπτά. Βγάζετε το μπριάμ από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει για 30 λεπτά. Το διατηρείτε στο ψυγείο.
Βήμα 4
Για το σερβίρισμα μεταφέρετε το μπριάμ σε ένα μεγάλο μπολ για σαλάτα, γαρνίρετε με τη φέτα κομμένη σε χοντρούς κύβους και τον δυόσμο.
Σαλάτα με πλιγούρι, ντοματίνια, καρπούζι και φέτα
Υλικά
- 150 γρ. πλιγούρι
- 1 λεμόνι
- 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 100γρ. καρπούζι, σε κύβους
- 1 αγγούρι, σε κύβους
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 3-4 φύλλα φρέσκο βασιλικό
- 40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 20ml ξίδι βαλσάμικο λευκό
- 1 λάιμ
- 100γρ. φέτα ή ξινομυζήθρα, θρυμματισμένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Βήμα 1
Σε ένα μπολ μουλιάζετε το πλιγούρι σε 300 ml καυτό νερό έχοντας προσθέσει και τον χυμό του λεμονιού. Στη συνέχεια καλύπτετε με μεμβράνη και αφήνετε για 30 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Βήμα 2
Σε μια σαλατιέρα σερβιρίσματος ανακατεύετε το πλιγούρι, τα ντοματίνια, το καρπούζι και το αγγούρι. Στη συνέχεια προσθέτετε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το ξίδι και τον χυμό του λάιμ.
Βήμα 3
Αφήνετε τη σαλάτα να μαριναριστεί στο ψυγείο για 1 ώρα και λίγο πριν σερβίρετε προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη.
Πηγή : https://www.olivemagazine.gr/