You are currently viewing 2+1 Σαλάτες για το τραπέζι των Χριστουγέννων!

2+1 Σαλάτες για το τραπέζι των Χριστουγέννων!

Αναπόσπαστο κομμάτι του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι και οι πολύχρωμες , γεμάτο θρεπτικά στολίδια πράσινες σαλάτες.
Καλό είναι να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου μας , συμπληρώνοντας το εορταστικό μενού.
Παρακάτω θα βρείτε κάποιες ιδέες για να στολίσετε και εσείς με θρεπτικά συστατικά το φετινό τραπέζι σας.

1.Σαλάτα με ψητά παντζάρια, ρόκα, αβοκάντο και καρύδια

Υλικά

  • 3 μεγάλα παντζάρια (χωρίς φύλλα), πλυμένα καλά
  • 4 κουτ. σούπας νερό
  • 2 ματσάκια ρόκα καθαρισμένη, πλυμένη
  • 1 μεγάλο αβοκάντο ώριμο, ξεφλουδισμένο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • ½ φλιτζάνι καρύδια σπασμένα (όχι σε πολύ μικρά κομμάτια)
  • 2 μικρά πορτοκάλια ξεφλουδισμένα, καθαρισμένα από το άσπρο εσωτερικό, σε φέτες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 4 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 2-3 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

    Διαδικασία
  • Βήμα 1
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Κόβετε τα παντζάρια στη μέση και τα τοποθετείτε σε ταψί. Προσθέτετε το νερό και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα ή μέχρι να ψηθούν καλά. Αφήνετε να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζετε. Τα κόβετε μετά σε φέτες 2εκ. και τα βάζετε σε ένα μπολ.
  • Βήμα 2
  • Χτυπάτε τα υλικά για το dressing μέχρι να ομογενοποιηθούν και περιχύνετε με το μισό τα παντζάρια. Ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε για 5-6 λεπτά να μαριναριστούν.
  • Βήμα 3
  • Κόβετε τη ρόκα με το χέρι σε χοντρά κομμάτια και τη στρώνετε σε μεγάλη, βαθιά πιατέλα. Σκορπάτε από πάνω τα παντζάρια, τις φέτες πορτοκαλιού, το κρεμμύδι και το αβοκάντο.
  • Βήμα 4
  • Περιχύνετε τη σαλάτα με το υπόλοιπο dressing, σκορπάτε από πάνω τα καρύδια και σερβίρετε.

    2. Σαλάτα με αχλάδια, μπλε τυρί, dressing ροδιού και καρύδια
  • Υλικά
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 2 μέτρια παντζάρια
  • ½ σελινόριζα
  • 4 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα με κόκκους
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 6 κουτ. σούπας χυμό ροδιού
  • 6 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 αχλάδια κομμένα σε λεπτές φέτες κάθετα, περασμένες με λεμόνι
  • 100γρ. μπλε τυρί σε τρίμματα
  • καρύδια χοντροκομμένα
  • σπόρους από ½ ρόδι

    Διαδικασία
  • Βήμα 1
  • Κόβετε το καρότο, τα παντζάρια και τη σελινόριζα με μαντολίνο σαν σπιρτόξυλα, τα βάζετε σε ένα μπολ και τα κρατάτε στην άκρη.
  • Βήμα 2
  • Βάζετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα γιαούρτι σε ένα μπολ, ανακατεύετε καλά και κρατάτε στην άκρη.
  • Βήμα 3
  • Βάζετε όλα τα υλικά για το dressing ροδιού σε ένα βάζο με καπάκι, κλείνετε και κουνάτε δυνατά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Κρατάτε το dressing στην άκρη.
  • Βήμα 4
  • Ρίχνετε τη σάλτσα γιαούρτι στο μπολ με τα λαχανικά και ανακατεύετε, μέχρι να ενωθούν λίγο μεταξύ τους. Στη συνέχεια μοιράζετε τη σαλάτα σε πιάτα, φτιάχνοντας ένα μικρό βουναλάκι. Από πάνω σκεπάζετε με τις φέτες αχλαδιού, έτσι ώστε να μη φαίνεται η σαλάτα, περιχύνετε με το dressing ροδιού, σκορπάτε το τυρί, τα καρύδια, τους σπόρους ροδιού και σερβίρετε.

    3. Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με ρόδι και πορτοκάλι

    Υλικά
  • Μαρούλι ή μείγμα σαλάτας ( μαρούλι , ρόκα)
  • 2 πορτοκάλια ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια ( όχι τετράγωνα)
  • ένα φλυτζάνι φιστίκια Αιγίνης
  • ένα φλιτζάνι ρόδια
  • 1/2 φλιτζάνι κατσικίσιο τυρί ( ή τυρί της αρεσκείας σας)

    Βινεγκρέτ
  • 5 κουταλιές φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (από περίπου μισό μεγάλο πορτοκαλί ομφαλό)
  • 4 κουταλάκια του γλυκού μέλι
  • 3 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξίδι σαμπάνιας
  • 1 κουταλιά λάδι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα dijon
  • 1/8 κουταλάκι αλάτι κοσέρ
  • 1/16 κουταλάκι μαύρο πιπέρι

    Εκτέλεση
  • Τοποθετήστε την πράσινη σαλάτα σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος ή σε μια πιατέλα.
  • Καθαρίζετε τα πορτοκάλια και μαζί με τα φιστίκια και τα ρόδια, τα προσθέτε πάνω στην πράσινη σαλάτα. Πασπαλίζετε με το κατσικίσιο τυρί.
  • Για τη βινεγκρέτ, ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας το πιπέρι και το αλάτι μέχρι το μείγμα να δέσει.
    Σερβίρετε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ στο κέντρο ή την περιχύνετε.

    Πηγή : https://www.olivemagazine.gr
Share: