You are currently viewing Δίαιτα Περιορισμού/ Αποφυγής

Δίαιτα Περιορισμού/ Αποφυγής

Τι είναι η Δίαιτα Περιορισμού;

Η δίαιτα περιορισμού/αποφυγής είναι ένα διατροφικό πλάνο που αφαιρεί από τη διατροφή σας τροφές ή συστατικά που ενδεχομένως να σας είναι δύσπεπτα ή τα οποία το σώμα σας δεν μπορεί να ανεχθεί καλά ή στα οποία το σώμα σας έχει ευαισθησία ή/ και αλλεργία. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να σας συσταθεί να ακολουθήσετε μία τέτοια διατροφή είναι εάν έχετε συμπτώματα όπως:

  • Δερματοπάθεια ή φαγούρα
  • Φούσκωμα στην κοιλιά
  • Πόνο στην κοιλιά ή κράμπες
  • Γαστρεντερικές διαταραχές
  • Πόνο στις αρθρώσεις
  • Πονοκέφαλο ή ημικρανία
  • Κόπωση
  • Διαταραχές στην αναπνοή

Πώς λειτουργεί;

Η δίαιτα περιορισμού έχει 2 φάσεις, τη φάση της αποφυγής και τη φάση της επανένταξης. Ας δούμε τι περιλαμβάνει η κάθε φάση.

Η φάση της αποφυγής

Η φάση της αποφυγής περιλαμβάνει την αφαίρεση από τη διατροφή σας των τροφών που υποψιάζεστε ότι προκαλούν τα συμπτώματά σας, για ένα μικρό διάστημα της τάξεως των 2-3 εβδομάδων, ώστε να παρατηρήσετε εάν τα συμπτώματά σας θα υποχωρήσουν. Έτσι, θα μπορέσετε να προσδιορίσετε εάν τα συμπτώματά σας οφείλονται σε κάποιο τρόφιμο ή συστατικό ή σε κάτι άλλο.

Ποιες τροφές αποφεύγονται:

  • Εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ.
  • Λαχανικά, όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και λευκές πατάτες.
  • Μπαχαρικά, όπως πιπέρι καγιέν και πάπρικα.
  • Ξηροί καρποί και σπόροι.
  • Όσπρια
  • Σόγια.
  • Αμυλούχες τροφές, όπως σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, σίκαλη, βρώμη και άλλα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.
  • Κρέας και ψάρι, με πιο συγκεκριμένα τα επεξεργασμένα κρέατα, τα αλλαντικά, το μοσχάρι, το χοιρινό, τα αυγά, τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, του τυριού, του γιαουρτιού και του παγωτού.
  • Λιπαρά, όπως βούτυρο, μαργαρίνη και τα υδρογονωμένα έλαια.
  • Υγρά, όπως αλκοόλ, καφές, μαύρο τσάι και ανθρακούχα αναψυκτικά.
  • Ζάχαρη (λευκή και καστανή), μέλι, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι καλαμποκιού, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, σιρόπι αγαύης, γλυκά και σοκολάτα.

Εάν υποψιάζεστε ότι σας ενοχλούν και άλλες τροφές από αυτές που περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα, συστήνεται να τις αποφύγετε και αυτές.
Εάν τα συμπτώματά σας εξακολουθούν να παραμένουν μετά την αφαίρεση των τροφών για 2-3 εβδομάδες, είναι καλό να ενημερώσετε το ιατρό σας.

Ποιες τροφές μπορείτε να καταναλώσετε (εκτός εάν έχετε δει ότι σας ενοχλούν):

  • Φρούτα: όλα εκτός από τα εσπεριδοειδή.
  • Λαχανικά: όλα εκτός από αυτά που αναφέρονται στη λίστα αποφυγής.
  • Αμυλούχες τροφές, όπως ρύζι και φαγόπυρο.
  • Κρέας, όπως η γαλοπούλα και το αρνί και όλα τα ψάρια εκτός από τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή.
  • Υποκατάστατα γάλακτος, όπως ρόφημα καρύδας και ρυζιού.
  • Λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, λινέλαιο και λάδι καρύδας.
  • Υγρά, όπως νερό και βότανα.

Η φάση της επανεισαγωγής/ επανένταξης

Αφού περάσουν 2-3 εβδομάδες που έχετε αφαιρέσει από τη διατροφή σας τα επίμαχα τρόφιμα ακολουθεί η φάση της επανένταξης, κατά την οποία επανεισάγετε σιγά σιγά στη διατροφή σας τα τρόφιμα που είχατε αφαιρέσει. Κάθε τρόφιμο ή συστατικό ή ομάδα τροφίμων πρέπει να εισάγεται ξεχωριστά και σταδιακά, δηλαδή 1 τρόφιμο ανά 2-3 ημέρες και να γίνεται έλεγχος των συμπτωμάτων. Εάν δεν εμφανίσετε συμπτώματα κατά την περίοδο που επαναφέρετε ένα τρόφιμο ή μια ομάδα τροφίμων, μπορείτε να υποθέσετε ότι είναι ασφαλή προς κατανάλωση και να προχωρήσετε στην επόμενη ομάδα τροφίμων.

Είναι σημαντικό να κρατήσετε ένα ημερολόγιο κατανάλωσης τροφών και συμπτωμάτων, ώστε να εντοπίσετε ποιες τροφές εξακολουθούν να σας ενοχλούν. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα, όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, σημαίνει ότι έχετε εντοπίσει επιτυχώς ένα τρόφιμο που σας ενοχλεί και που είναι καλό να αφαιρεθεί από τη διατροφή σας. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 5-8 εβδομάδες!

Πηγή :https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diaita/17363-diaita-periorismoy?utm_source=newsletter_2655&utm_medium=email&utm_campaign=n

Share: