Υλικά
Για το γεμιστό καλαμάρι
- 4 καλαμάρια μεγάλα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ½ φλ. κινόα βρασμένη
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά ψιλοκομμένη
- 2 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ. κουκουνάρι
- 2 κ.σ. σταφίδα
- 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 2 κ.σ. άνηθος
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Φρέσκο σπανάκι
- Για τη σάλτσα
- 300 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- Λίγο θυμάρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την προετοιμασία της κινόα
Ξεπλένουμε καλά την κινόα σε σουρωτήρι.
Βράζουμε 1 μέρος κινόα με 2 μέρη νερό, με σκεπασμένη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά.
Για το γεμιστό καλαμάρι
Σοτάρουμε πρώτα τα λαχανικά στο ελαιόλαδο να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και αφήνουμε για 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η γέμιση.
Ανακατεύουμε τα σοταρισμένα υλικά μαζί με την κινόα.
Γεμίζουμε τα καλαμάρια.
Στερεώνουμε το άνοιγμα που έχει το γεμιστό καλαμάρι με οδοντογλυφίδα.
Κάνουμε μια στρώση σπανάκι στο ταψί.
Ακουμπάμε τα καλαμάρια.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας, περιχύνουμε τα καλαμάρια και ψήνουμε στο φούρνο για 20′-25′ στους 180°C.
πηγή: https://www.argiro.gr/recipe/kalamari-gemisto/