You are currently viewing MIND: Τι περιέχει η διατροφή που βοηθάει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ!

MIND: Τι περιέχει η διατροφή που βοηθάει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ!

Οι διατροφικές συνήθειες έχουν από καιρό συσχετιστεί με τη μείωση των γνωστικών λειτουργιών και του κινδύνου για άνοια.  Eρευνητική μελέτη προτείνει τη δίαιτα MIND καθώς έδειξε ότι μπορεί να μειώσει μέχρι και κατά 50% τον κίνδυνο για Alzheimer και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου. 

Μια μελέτη ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Rush Medical Center στο Σικάγο παρουσίασε ένα πρόγραμμα διατροφής που ανέπτυξαν – και που  σωστά ονόμασαν «δίαιτα MIND»- το οποίο  μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Alzheimer μέχρι και 53%. Ακόμη και όσοι από τους συμμετέχοντες στην μελέτη, δεν ακολούθησαν αυστηρά τους διατροφικούς κανόνες αλλά απλώς ενσωμάτωσαν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο τις γενικές οδηγίες, μείωσαν τον κίνδυνο της νόσου κατά περίπου ένα τρίτο. Η διατροφή MIND, όπως υποδηλώνει το όνομά της, έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει ένα υγιές μυαλό και να αποτρέψει τις εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου. 

Η δίαιτα MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) συνδυάζει πολλά στοιχεία από δύο άλλα δημοφιλή προγράμματα διατροφής που έχουν αποδειχθεί ότι ωφελούν την υγεία της καρδιάς: τη μεσογειακή διατροφή και τη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), αναδείχθηκε όμως η πιο αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου της νόσου του Alzheimer.  Περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφίμων που προωθούν την υγεία του εγκεφάλου, με ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ άλλων, στα μούρα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι.

Η συγκεκριμένη δίαιτα φαίνεται να είναι μόνο ένας από τους “πολλούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στο ποιος παρουσιάζει την ασθένεια», δήλωσε η διατροφική επιδημιολόγος  Martha Clare Morris, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης για τη δίαιτα MIND.  Γενετικοί και άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, η άσκηση και η εκπαίδευση διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Αλλά η δίαιτα αυτή επιβράδυνε το ρυθμό της γνωστικής εκφύλισης και προστάτευσε από το Alzheimer, ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες κινδύνου.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα MIND για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου;

Η δίαιτα MIND εστιάζει στην πρόσληψη τροφών φυτικής προέλευσης και στον περιορισμό της πρόσληψης ζωικών προϊόντων και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Η έμφαση δίνεται στα φυτά και αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η δίαιτα προτρέπει συγκεκριμένα την υψηλότερη κατανάλωση των μούρων και εστιάζει, επίσης, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή μπορεί πράγματι να ωφελήσουν το μυαλό.

Τα διάφορα μούρα(όλες οι ποικιλίες) και οι φράουλες φαίνεται να αποτρέπουν τη γνωστική γήρανση στις γυναίκες έως και δυόμισι χρόνια, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη. Ομοίως, υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φυλλωδών πράσινων λαχανικών (όπως το μαρούλι, το σπανάκι, το μπρόκολο, το kaleκαι τη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, δύο παράγοντες που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες. Και τα δύο είδη τροφίμων είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.

Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν η αντιοξειδωτική άμυνα είναι χαμηλή και το σώμα δεν μπορεί να καταπολεμήσει τα τοξικά μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Αυτό το στρες προκαλεί κυτταρική βλάβη στον εγκέφαλο και σε όλο το σώμα και έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ και του καρκίνου.

Η δίαιτα MIND συστήνει την κατανάλωση 10  ομάδων τροφίμων για υγιές μυαλό και 5 ανθυγιεινές ομάδες που πρέπει να αποφεύγονται.

Για να βελτιώσετε τη γνωστικότητά σας, θα πρέπει να προσεγγίσετε και να αποφύγετε τις ακόλουθες τροφές:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, σπανάκι, λαχανικά, μαρούλι): τουλάχιστον 1 μερίδα την ημέρα
  • Όλα τα υπόλοιπα λαχανικά (τουλάχιστον 2 ή περισσότερες μερίδες την ημέρα)
  • Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια): τουλάχιστον 5 μερίδες την εβδομάδα
  • Μούρα (φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα): τουλάχιστον 2 μερίδες την εβδομάδα
  • Φασόλια (μαύρα φασόλια, φασόλια κόκκινα) τουλάχιστον 3 μερίδες την εβδομάδα
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως (κινόα, πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και ψωμί): τουλάχιστον 3 μερίδες την ημέρα (5)
  • Ψάρια (σολομός, τόνος, πέστροφα): τουλάχιστον 1 μερίδα την εβδομάδα
  • Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα): τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα
  • Το ελαιόλαδο ως το κύριο λάδι που χρησιμοποιείται
  • Κρασί: όχι περισσότερο από 1 ποτήρι την ημέρα

Τροφές για περιορισμό στη δίαιτα MIND

  • Κόκκινο κρέας (μπριζόλα, μοσχαρίσιος κιμάς, χοιρινό, αρνί): όχι περισσότερες από 4 μερίδες την εβδομάδα
  • Βούτυρο και μαργαρίνη: όχι περισσότερο από 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα
  • Τυρί (μπρι, μοτσαρέλα ή τσένταρ): όχι περισσότερο από 1 μερίδα την εβδομάδα
  • Γλυκά (κέικ, μπράουνις, παγωτό): όχι περισσότερες από 5 μερίδες την εβδομάδα
  • Τηγανητό ή γρήγορο φαγητό (τηγανιτές πατάτες, κοτομπουκιές, ροδέλες κρεμμυδιού, τηγανητό κοτόπουλο, χάμπουργκερ): όχι περισσότερο από 1 μερίδα την εβδομάδα

Πηγή : https://www.webmd.com/alzheimers/what-to-know-about-mind-diet

Share: