You are currently viewing Σκορδαλιά, το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου της 25ης Μαρτίου!

Σκορδαλιά, το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου της 25ης Μαρτίου!

  1. Σκορδαλιά καρότου

Υλικά

  •  500 γρ. καρότα, σε μέτρια κομμάτια
  •  2 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένες
  •  1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  •  1/3 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  •  ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  20 γρ. πετιμέζι ροδιού (γλυκόξινο και πυκνό σιρόπι από συμπυκνωμένο χυμό ροδιού, ενίοτε εμπλουτισμένο με πετιμέζι μούστου. Σε παντοπωλεία και deli)
  •  ψίχα από 2 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένη και στυμμένη
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  50 ml χυμός λεμονιού
  •  50 ml σάλτσα σόγιας
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για τη σκορδαλιά καρότου, σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 2 κουταλιές από το λάδι και σοτάρουμε τη 1 σκελίδα σκόρδο για 10-15 δευτερόλεπτα, να βγάλει το άρωμά της. Ρίχνουμε τα καρότα και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά το καρότο και να μείνει με 2-3 κουταλιές υγρά. Αν στεγνώσει το μείγμα νωρίς, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  3. Μεταφέρουμε το όλον στο μπλέντερ, προσθέτουμε το υπόλοιπο σκόρδο, το τζίντζερ, το καγιέν, το ξύσμα και το πετιμέζι και χτυπάμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το ψωμί σταδιακά και εναλλάξ το λάδι, τον χυμό λεμονιού και τη σάλτσα σόγιας. Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλατοπίπερο.
  5. Σερβίρουμε την σκορδαλιά καρότου στολίζοντας με φύλλα δυόσμου και σπόρια ροδιού και πασπαλίζουμε με μπούκοβο.

2. Σκορδαλιά με καρύδια

Υλικά

  •  2 φλυτζ. τσαγιού καρύδια κομματιασμένα
  •  2 φέτες μαύρο καλό ψωμί(ή 1 μεγάλο παξιμάδι)
  •  4 μέτριες σκελίδες σκόρδου
  •  3-4 κουτ. σούπας ξίδι
  •  3-4 κουτ. σούπας αλάτι
  •  αλάτι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη σκορδαλιά με αμύγδαλα, αρχικά, βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τα αμύγδαλα και το σκόρδο και τα χτυπάμε καλά για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
  2. Προσθέτουμε το ψωμί, το λεμόνι, το ξίδι και συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας σταδιακά το ελαιόλαδο, για περίπου άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να γίνει μια λεία και ομοιογενής κρέμα.
  3. Αν η σκορδαλιά γίνει λίγο πιο σφιχτή από όσο μας αρέσει, προσθέτουμε 1 – 2 κουτ. σούπας ζεστό νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να αποκτήσει την υφή που θέλουμε.
  4. Τη διατηρούμε σκεπασμένη στο ψυγείο, έως και 1 εβδομάδα.
  5. Σερβίρουμε τη σκορδαλιά με αμύγδαλα, πλάι σε τηγανητά ψάρια και βραστά λαχανικά. Πολλοί συνηθίζουν να την τρώνε και με ψάρια σούπα.

Πηγή : https://www.gastronomos.gr/syntagh/skordalia-karotoy/53538/

Share: