- Σκορδαλιά καρότου
Υλικά
- 500 γρ. καρότα, σε μέτρια κομμάτια
- 2 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένες
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 1/3 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 20 γρ. πετιμέζι ροδιού (γλυκόξινο και πυκνό σιρόπι από συμπυκνωμένο χυμό ροδιού, ενίοτε εμπλουτισμένο με πετιμέζι μούστου. Σε παντοπωλεία και deli)
- ψίχα από 2 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένη και στυμμένη
- 70 ml ελαιόλαδο
- 50 ml χυμός λεμονιού
- 50 ml σάλτσα σόγιας
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για τη σκορδαλιά καρότου, σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 2 κουταλιές από το λάδι και σοτάρουμε τη 1 σκελίδα σκόρδο για 10-15 δευτερόλεπτα, να βγάλει το άρωμά της. Ρίχνουμε τα καρότα και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά το καρότο και να μείνει με 2-3 κουταλιές υγρά. Αν στεγνώσει το μείγμα νωρίς, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Μεταφέρουμε το όλον στο μπλέντερ, προσθέτουμε το υπόλοιπο σκόρδο, το τζίντζερ, το καγιέν, το ξύσμα και το πετιμέζι και χτυπάμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το ψωμί σταδιακά και εναλλάξ το λάδι, τον χυμό λεμονιού και τη σάλτσα σόγιας. Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλατοπίπερο.
- Σερβίρουμε την σκορδαλιά καρότου στολίζοντας με φύλλα δυόσμου και σπόρια ροδιού και πασπαλίζουμε με μπούκοβο.
2. Σκορδαλιά με καρύδια
Υλικά
- 2 φλυτζ. τσαγιού καρύδια κομματιασμένα
- 2 φέτες μαύρο καλό ψωμί(ή 1 μεγάλο παξιμάδι)
- 4 μέτριες σκελίδες σκόρδου
- 3-4 κουτ. σούπας ξίδι
- 3-4 κουτ. σούπας αλάτι
- αλάτι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη σκορδαλιά με αμύγδαλα, αρχικά, βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τα αμύγδαλα και το σκόρδο και τα χτυπάμε καλά για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το ψωμί, το λεμόνι, το ξίδι και συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας σταδιακά το ελαιόλαδο, για περίπου άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να γίνει μια λεία και ομοιογενής κρέμα.
- Αν η σκορδαλιά γίνει λίγο πιο σφιχτή από όσο μας αρέσει, προσθέτουμε 1 – 2 κουτ. σούπας ζεστό νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να αποκτήσει την υφή που θέλουμε.
- Τη διατηρούμε σκεπασμένη στο ψυγείο, έως και 1 εβδομάδα.
- Σερβίρουμε τη σκορδαλιά με αμύγδαλα, πλάι σε τηγανητά ψάρια και βραστά λαχανικά. Πολλοί συνηθίζουν να την τρώνε και με ψάρια σούπα.
Πηγή : https://www.gastronomos.gr/syntagh/skordalia-karotoy/53538/