- Μπακαλιάρος με πατάτες, κρεμμύδια και σκορδάτη κρούστα
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τις πατάτες
- 1.200 γρ. πατάτες ολόκληρες, με τη φλούδα, καλά πλυμένες
- 1 1⁄2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τον μπακαλιάρο
- 800 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο
- 30 ml χυμός λεμονιού
- 30 ml ελαιόλαδο
Για τα κρεμμύδια
- 800 γρ. κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 90 ml ελαιόλαδο
Για την κρούστα
- 2 φλιτζάνια ψίχα ψωμιού, τριμμένη
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες, ανακατεμένες με 80 ml ελαιόλαδο
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα καυτερή
Διαδικασία
Πατάτες
- Για να φτιάξουμε τον μπακαλιάρο, ξεκινάμε πρώτα από τις πατάτες. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν.
- Αφήνουμε να κρυώσουν, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες (περίπου 0,6 εκ.).
- Τις ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο.
Κρεμμύδια
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε πολύ χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 20-30 λεπτά, χωρίς καπάκι, μέχρι να καραμελώσουν, ανακατεύοντας συχνά. Αλατοπιπερώνουμε.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι, τον χυμό λεμονιού και 200 ml νερό και στο υγρό αυτό αχνίζουμε τον μπακαλιάρο για 4 λεπτά.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα (κρατάμε τα υγρά στο τηγάνι) και τον μαδάμε με τα χέρια μας σε μεγάλα κομμάτια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα πυρέξ στρώνουμε τις πατάτες με το λάδι τους, τα κρεμμύδια και από πάνω τον μπακαλιάρο.
- Περιχύνουμε με τα υγρά από το τηγάνι.
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά για την κρούστα και στρώνουμε πάνω από τον μπακαλιάρο.
- Ψήνουμε τον μπακαλιάρο για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα.
2. Μπακαλιάρος με μελωμένα κρεμμύδια και σταφίδες στον φούρνο
Υλικά
Μερίδες: 6
- 1 κιλό φιλέτο παστού μπακαλιάρου, καλά ξαλμυρισμένο* και κομμένο σε 6 κομμάτια
- 1½ κιλό ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 4 ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα
- 1 δαφνόφυλλο
- 50 γρ. κορινθιακές σταφίδες
- 100 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το λάδωμα του σκεύους
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ιαδικασία
- Για τον μπακαλιάρο με μελωμένα κρεμμύδια και σταφίδες στον φούρνο, για να φτιάξουμε το μπακαλιάρο με μελωμένα κρεμμύδια και σταφίδες στο φούρνο, ξεκινάμε και σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 1 – 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, το δαφνόφυλλο, τη σταφίδα και αλατοπίπερο (αλάτι με φειδώ, γιατί ο μπακαλιάρος ενδέχεται, παρά το ξαλμύρισμα, να είναι αρκετά αρμυρός) και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί (ιδανικά να χωράει τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε μία στρώση).
- Απλώνουμε στο ταψί τον μπακαλιάρο και περιχύνουμε ομοιόμορφα με τη σάλτσα με τα κρεμμύδια.
- Αφαιρούμε και πετάμε τη δάφνη και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι και να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού. Σερβίρουμε το ψάρι, προσεκτικά για να μη σπάσει, με την κρεμμυδάτη σάλτσα και το ρύζι.
Πηγή : https://www.gastronomos.gr/syntagh/mpakaliaros-me-melomena-kremmydia-kai-stafides-sto-foyrno/52265/